Κωνσταντινούπολη 1453 : η τελευταία μεγάλη πολιορκία - Crowley, Roger, 1951- (Κυκεών, 2005)
Την άνοιξη του 1453 η Ιστορία άνοιξε την αυλαία της για να παρουσιάσει ένα από τα μεγαλύτερα δράματα που παίχτηκαν ποτέ στη σκηνή της. Πρωταγωνιστές του από τη μια πλευρά ο οθωμανικός στρατός και ο νέος τότε και φιλόδοξος σουλτάνος Μωάμεθ Β’, κι από την άλλη ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος και οι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας που είχε μείνει προ πολλού σκιά του εαυτούς της. Η υπεροχή των πολιορκητών ήταν συντριπτική, σε αριθμούς, σε όπλα, σε οργάνωση. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που γίνεται μαζική χρήση πυροβολικού. Όμως η έκβαση του δράματος κρίθηκε σχεδόν τυχαία, μέσα σε λίγες ώρες, στις 29 Μαΐου. Ο Ρότζερ Κρόουλι μεταφέρει τον αναγνώστη στις ημέρες εκείνες και καταγράφει για πρώτη φορά, μέρα με την ημέρα, τη ζωή και στα δύο στρατόπεδα. Μια καθημερινότητα όπου το θάρρος συναντάει τη σκληρότητα, η τεχνολογική αντοχή και ακόμα κι η τύχη έχει τον ρόλο της.