Ένας δάσκαλος καπετάνιος καταγράφει και αξιολογεί τη δεκαετία 1940-1950 : ελληνοϊταλικός πόλεμος, γερμανική κατοχή, εθνική αντίσταση, εμφύλιος πόλεμος - Γκανάτσιος-Χείμαρρος, Βασίλης (Επίκεντρο, 2011)
Με τα βιβλία του Χείμαρρου - και του Φωτεινού (Κυρατζόπουλου) που εκδίδεται σύντομα - συμπληρώνονται οι γραπτές καταθέσεις των προσώπων της Δυτ. Μακεδονίας που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στους αγώνες της δεκαετίας 1940-1950 στη Βόρεια Ελλάδα. Έχουν προηγηθεί τα βιβλία του Νταϊλιάνη, του Υψηλάντη, του Σακαλή, το Συνέδριο στο Τσοτύλι, του Στ. Θεοδοσιάδη. Με βάση τα γραφόμενά τους, με τις πληροφορίες που δίνουν σε κασέτες πάνω από εκατό αυτόπτες μάρτυρες της περιοχής - ανάμεσά τους και γνωστά στελέχη, όπως είναι ο Παλαιολόγος και ο Αρριανός - κατατίθεται αρκετό υλικό, που κατέχει η Εταιρία για τη Διάσωση Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α. Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας 1940-1974), χρήσιμο για τους ερευνητές, ώστε να φωτιστεί καλύτερα η περίφημη αυτή δεκαετία του ’40 που άλλαξε πολλά στον κόσμο ολόκληρο - και που την εικόνα της άρχισε να ξεχνάει η σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινότητα.