Απ' την απελευθέρωση στον εμφύλιο - Ριζάς, Σωτήρης Χ., 1964- (Καστανιώτη, 2011)
Λαμβάνοντας υπόψη νέα στοιχεία από αρχεία που αποδόθηκαν πρόσφατα στην έρευνα, ο Σωτήρης Ρίζας διερευνά τη συγκρότηση του αντικομμουνιστικού συνασπισμού -στον οποίο έπαιξε πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ' όσο πιστεύαμε έως τώρα το στέμμα- και ανιχνεύει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά διακυβεύματα της πολιτικής διαμάχης μετά την Απελευθέρωση. Υπό το φως των νέων αυτών αρχείων, επιχειρεί επίσης μια επανεξέταση των πηγών, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία προς τον Εμφύλιο, ο οποίος προέκυψε από την πόλωση μεταξύ δύο αντιτιθέμενων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προτύπων, που κατέστησαν αδύνατη οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πολιτική. Η σύγκρουση αυτή εντάσσεται τόσο στο ιστορικό υπόβαθρο των ελληνικών πολιτικών συγκρούσεων των προηγούμενων δεκαετιών, που χαρακτηρίζονταν συχνά από την προσπάθεια βίαιης επιβολής των αντιτιθεμένων, όσο και στο πλαίσιο του αρχόμενου Ψυχρού Πολέμου, εκτός του οποίου δεν είναι κατανοητές οι εξελίξεις αυτής της οδυνηρής εποχής.