Καπετάν Μάρκος : ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα 1945- 1949 - Παπακόγκος, Κωστής, 1936- (Παπαζήση, 1999)
«Τούτο το βιβλίο ανιστοράει την ανταρτοζωή του Μάρκου Βαφειάδη, πολέμαρχου του Δημοκρατικού Στρατού, όπως και την απογνωσμένη πάλη των συντρόφων του στα ελληνικά βουνά κατά τα χρόνια του εμφύλιου. Η ανάπτυξη της αφήγησης, στο μεγαλύτερο μέρος της, έγινε με βάση τις μαρτυρίες αγωνιστών που αντάμωσα στις ανατολικές χώρες, τη Γιουγκοσλαβία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Στην αφήγηση συνυφάνθηκαν ακόμα και στοιχεία που πάρθηκαν από βιβλία, δημοσιεύματα στον τύπο, καθώς κι από ανέκδοτα πολεμικά απομνημονεύματα που μου εμπιστεύτηκαν οι συγγραφείς τους. Η στενότερη συνεργασία έγινε με το Μάρκο. Αρχίσαμε ν' αλληλογραφούμε το καλοκαίρι του 1976 και η επαφή μας κράτησε ως το Φλεβάρη του 1992, που ο καπετάνιος έφυγε απ' τη ζωή. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ανταμωθήκαμε και προσωπικά σε πέντε μας ταξίδια».