Από την αντίσταση στη διάψευση : Θεσσαλονίκη, Μπούλκες, Βίτσι - Αναστασιάδης, Στρατής (Επίκεντρο, 2013)
Τα καίρια κομματικά πόστα μέσα από τα οποία ανέπτυξε την πολιτική του δραστηριότητα ο Σ. Α. καθιστούν εξαρχής την κατάθεσή του ιδιαίτερα σημαντική. Η μαρτυρία του για τη δράση του εφεδρικού ΕΛΑΣ της Θεσσαλονίκης και για τα όσα έγιναν εκεί κατά την απελευθέρωση της πόλης και κατά τους μήνες που ακολούθησαν, για το Μπούλκες, για τις δραστηριότητες του κλιμακίου του Π.Γ. του ΚΚΕ στο Βελιγράδι και τις σχέσεις με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, για τη συμπεριφορά της ζαχαριαδικής ηγετικής ομάδας απέναντι στους διαφωνούντες, όπως και για αρκετά άλλα θέματα, όχι μόνον συμπληρώνει τις γνώσεις μας για τα σχετικά γεγονότα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσε να λεχθεί πως αποκαλύπτει και κάποιες τελείως άγνωστες πτυχές τους. Ασφαλώς όμως, η κατάθεσή του δεν θα αποκτούσε τη σημασία που έχει χωρίς την παιδεία και την κριτική ματιά που -όπως τουλάχιστον δείχνει το κείμενό του- φαίνεται πως διέθετε ο συγγραφέας της.