Η δίκη - Ντεγιάννης, Γιάννης, 1915-2006 (Γνώση, 1992)
Το πλάσμα της φαντασίας - ο μύθος - έχει περίσσεια χάρη. Αφήνεις να σε πηγαίνει η έμπνευση. Η αληθινή ιστορία είναι σιδηροτροχιά, δεν μπορείς καθόλου να της ξεφύγεις. Επιπλέον είναι γεμάτη κινδύνους, δεν πρέπει να ξεχάσεις κανένα σημαντικό περιστατικό, πρέπει να αναλύσεις τις αιτίες. Εκεί βρίσκεται η πιο μεγάλη δυσκολία - μοιάζεις να αναζητάς τις πηγές πελώριου ποταμιού. Κάπου αναγκαστικά θα σταματήσεις. Σε μια τέτοια αιτία θα σταματήσω - στην πραγματικότητα ξέρω πως δεν είναι αιτία, ήταν απλώς αρχή όσων ακολούθησαν. Μου είναι αδύνατο να φθάσω στην αρχική αιτία, που χάνεται μέσα στην ομίχλη πολλών γεγονότων.