Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος για το έργο και τη δράση εννέα πολιτικών ανδρών : Ρήγας, Υψηλάντης, Καποδίστριας, Μαυροκορδάτος, Τρικούπης, Βενιζέλος, Μεταξάς, Κανελλόπουλος, Καραμανλής - Σβολόπουλος, Κωνσταντίνος Δ. (Ίκαρος, 2015)
Ρήγας Βελεστινλής, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ιωάννης Καποδίστριας, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Ιωάννης Μεταξάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τι συνδέει τους εννέα αυτούς Έλληνες πολιτικούς; Απέβλεψαν στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονταν, ενώ διακρίθηκαν κυρίως για την προσήλωση στο καθήκον. Πέρα από τα προσωπικά γνωρίσματα του καθενός, αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι το έργο και η δράση των εννέα αυτών πολικών ανδρών έταμαν κάθετα την ιστορία της νεότερης Ελλάδος, κατατάσσοντάς τους κατά πλειονότητα σε υψηλή θέση κατά το ήθος, την αποτελεσματικότητα ή τους οραματισμούς.