Το περιεχόμενο του σοσιαλισμού - Καστοριάδης, Κορνήλιος, 1922-1997 (Ύψιλον, 1986)
Αυτό που, κακώς, ονομάστηκε σοσιαλισμός είναι στην ουσία του το σχέδιο εγκαθίδρυσης μιας αυτόνομης κοινωνίας μέσα από την αυτόνομη δράση των ανθρώπινων όντων. Αυτή η απαίτηση για αυτονομία – ελευθερία και ισότητα- αφορά όλες τις διαστάσεις της συλλογικής ζωής. Άνθρωποι σκλάβοι στη δουλειά τους, που αποκοιμιούνται το βράδυ εξαντλημένοι μπροστά σε μια αποβλακωτική και αυταρχική τηλεόραση δεν είναι ούτε μπορούν να είναι ελεύθεροι. Μόνον άνθρωποι ίσοι μπορούν να είναι ελεύθεροι και μόνον άνθρωποι ελεύθεροι μπορούν να είναι ίσοι. Η κατάργηση της κυριαρχίας, της ετερονομίας, συνεπάγεται την κατάργηση της εξουσίας κάθε ιδιαίτερης ομάδας, καθώς και την ρήξη με την υποδούλωση της κοινωνίας, όσον άφορά τους θεσμούς της.