Κόκκινη ακρόπολη, μαύρος τρόμος : απο την αντίσταση στον εμφύλιο, 1943-1949 - Γερολυμάτος, Αντρέας, 1951-2019 (Κοχλίας, 2005)
Από το 1943 έως το 1949 δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που υπηρετούσαν στον τακτικό και στον αντάρτικο στρατό, αλλά και δεκάδες χιλιάδες αθώοι άμαχοι, βρέθηκαν στη δίνη μιας εφιαλτικής σύρραξης. Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, με αντιμέτωπους από τη μια μεριά τους κομουνιστές και από την άλλη τον τακτικό στρατό, ο οποίος είχε την υποστήριξη των Βρετανών αρχικά και των Αμερικανών αργότερα. (. . .) Στην πρωτότυπη αυτή μελέτη ξετυλίγεται η ιστορία ενός «μικρού πολέμου» του 20ου αιώνα ενός πολέμου που άσκησε, ωστόσο, αδιαμφισβήτητη επίδραση στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού διεθνούς τοπίου και επηρέασε σημαντικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.