Συζητήσεις με τον εαυτό μου - Mandela, Nelson, 1918-2013 (Ντοκουμέντα : Βιογραφίες, 2013)
Ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί μία από τις γνωστότερες και σημαντικότερες μορφές της εποχής μας. Αφού σε ολόκληρη τη ζωή του έβαζε την πένα στο χαρτί για να καταγράψει σκέψεις και γεγονότα, κακουχίες και νίκες, σήμερα ανοίγει το προσωπικό του αρχείο και μας επιτρέπει για πρώτη φορά να ξεφυλλίσουμε σελίδες από την εξαιρετική ζωή του: από επιστολές που γράφτηκαν στις πιο σκοτεινές περιόδους στα είκοσι επτά χρόνια της φυλάκισης του ως το προσχέδιο της ανολοκλήρωτης συνέχειας του "Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία". Ο Μαντέλα κρατάει σημειώσεις και μουντζουρώνει αφηρημένος στη διάρκεια συναντήσεων ή καταγράφει ταραγμένα όνειρα στο επιτραπέζιο ημερολόγιο του κελιού του στο Ρόμπεν Άιλαντ· γράφει ημερολόγια ενώ κρύβεται κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ή συζητάει με φίλους σε σχεδόν εβδομήντα ώρες μαγνητοφωνημένων συνομιλιών. Σε αυτές τις σελίδες δεν είναι ούτε σύμβολο ούτε άγιος: είναι ένας από εμάς. Οι "Συζητήσεις με τον εαυτό μου" είναι μια εσωτερική ματιά στη διαδρομή από τα πρώτα σκιρτήματα της πολιτικής συνείδησης ως τον εμψυχωτικό του ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και προσφέρουν στον αναγνώστη τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει τον άνθρωπο Νέλσον Μαντέλα και να ακούσει τη φωνή του: άμεση, καθαρή, προσωπική. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)