Η διαθήκη του Νίκου Ζαχαριάδη : όπως την εμπιστεύτηκε ο αρχηγός του ΚΚΕ στον Αχιλλέα Παπαϊωάννου στο Σουργούτ της Σιβηρίας : το σημαντικότερο ντοκουμέντο από την εποχή του εμφυλίου πολέμου - Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Ι., 1918-2014 (Γλάρος ;, 1986)
Τα γεγονότα πριν τη συνάντηση Λίγο πριν σβήσει στην παγωμένη Σιβηρία – Στο τραίνο της εξορίας – Συνάντηση εκτοπισμένων στην πόλη Κονστανάι – Η συνάντηση με τον Νίκο Ζαχαριάδη Η διαθήκη Μου πρότειναν ν’ αναλάβω πάλι την ηγεσία του ΚΚΕ’’ – Το ζήτημα της Τασκένδης – Η 6η Ολομέλεια – Η νέα ηγεσία – Μερικές θέσεις και δραστηριότητες που καταπολεμήθηκαν – Οι δύο πόλοι – Η εθνική αντίσταση – Οι συμφωνίες – Τα Δεκεμβριανά – Ο Άρης Βελουχιώτης – Το λάθος της αποχής – Η έναρξη του δεύτερου ένοπλου αγώνα – Η ήττα και τα λάθη μας κατά τον εμφύλιο – Για τη Λαϊκή Αλβανία – Η στρατηγική μας κατά τον εμφύλιο και η τακτική του ΔΣΕ – Ζήτημα Σιάντου – Για τους καθοδηγητές της Τασκένδης – Πολιτικοί πρόσφυγες – Το σύνθημα: ‘Με τα όπλα παρά πόδας’ – Το ‘Συμφωνητικό’ – Το γράμμα προς τον Καραμανλή – Μερικά βασικά λάθη μου – ‘Η ανυπακοή’ – Ο φόβος της βόμβας – Για το ναζιστικό στρατόπεδο ‘Νταχάου’ – Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος – Ζήτημα προσωπολατρίας στο ΚΚΕ – Ζήτημα Πλουμπίδη – Ζήτημα σεχταρισμού-αριστερισμού – Υπάρχει ελπίδα για το μέλλον; – ‘Ετούτα είναι τα τελευταία λόγια μου’ Ο Ζαχαριάδης στην εξορία Λίγα από τη ζωή του στο Σουργούτ – Και κάτι που ίσως δεν έπρεπε να γραφεί – Άνθρωπος σκληρός αλλά με λεπτά αισθήματα – Οι σημειώσεις μου – Οι τελευταίες στιγμές της συνάντησης – Και ο επίλογος της συνάντησης.