Το ελληνικό φθινόπωρο της Έβα-Ανίτα Μπένγκτσον : μυθιστόρημα - Κούρτοβικ, Δημοσθένης, 1948- (Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, 1988)
"Στις 27 Ιουλίου 1985, ημέρα Σάββατο, γύρω στις 11.30 το βράδι, ο Χρήστος Δεϊμέζης, 43 ετών, υπάλληλος διαφημιστικής εταιρίας, παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού 7 ετών, είπε στη γυναίκα του ότι θα πεταγόταν στην Ομόνοια για ν' αγοράσει κυριακάτικες εφημερίδες, βγήκε απ' το διαμέρισμά του, γωνία Ιουλιανού και Αριστοτέλους, και δεν γύρισε ούτε ξαναφάνηκε ποτέ [....]. Η γυναίκα του, Έλσα Δεϊμέζη, ειδοποίησε την αστυνομία στις 29 Ιουλίου το απόγευμα, όταν βεβαιώθηκε ότι κανένας γνωστός δεν τον είχε δει ή ακούσει στο μεταξύ διάστημα. Η αστυνομία ανακοίνωσε απ' το ραδιόφωνο την εξαφάνιση, μαζί με μια περιγραφή του εξαφανισμένου. Η ανακοίνωση δεν έφερε αποτέλεσμα. Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος απ' τον Χρήστο Δεϊμέζη." Η Έβα-Ανίτα Μπένγκτσον, 34 ετών, σουηδέζα υπήκοος, δημοσιογράφος, μόνιμη ανταποκρίτρια της εφημερίδας Dagens Nyheter στην Αθήνα, από μια φωτογραφία που τυχαία βρίσκεται στα χέρια της αναμιγνύεται στην υπόθεση της εξαφάνισης του Χρήστου Δεϊμέζη. Η Έβα-Ανίτα θα θελήσει να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης, για να εμπλακεί σε μια περιπέτεια όπου τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και την αληθοφάνεια, στην πραγματικότητα και τα είδωλά της, διαρκώς μετατοπίζονται και όπου τα ντοκουμέντα χάνουν την αξία τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)