Η του Κενταύρου : νεώτερη πεζογραφία Βενέζης - Μυριβήλης : ο νέος λόγος - Αποστολίδης, Ρένος Ηρ., 1924-2004 (Τα Νέα Ελληνικά, 2014)
Ἡ συνέχεια τωων ἀνέκδοτων διαλέξεων τουυ Ρένου σὲ νέους δημοσιογράφους τῆς ΕΣΗΕΑ (1989-93) γύρω ἀπὸ τη νεοελληνικὴ Παιδεία και Γραμματεία. Οἱ ἐμπνευστικὲς ἀναλύσεις του γιὰ Δημοτικὸ τραγούδι, Βιζυηνό, Καρυωτάκη, Καβάφη (ὅσα δὲν περιλαμβάνονται στὴν ἔκδοση τῶν Ἁπάντων), καθὼς καὶ γιὰ τὸ μεταπολεμικὸ λόγο (Βενέζη, Μυριβήλη κ.ἄ.), μαζὶ μὲ κριτικὲς λίστες --τι ἀξίζει και τι δέν ἀξίζει στην ποίηση καιὶ την πεζογραφία μας--, καθὼς και θέσεις του γιὰ τὴν ἀνέντακτη στάση μές στὸν κόσμο.