Μιραμάρ - Mahfouz, Naquib, 1911-2006 (Ψυχογιός, 1990)
Αλεξάνδρεια, μια πόλη μυθική. Πέντε άνθρωποι, που οι συγκυρίες της ζωής τους οδήγησαν στην εξορία, επιστρέφουν στην παρηκμασμένη αλλά εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα της πανσιόν ΜΙΡΑΜΑΡ. Κεντρική ηρωίδα είναι η Ζόχρα, μια όμορφη χωριατοπούλα. Η σχέση της με τους πέντε ενοίκους της πανσιόν καθρεφτίζει με τρόπο συμβολικό την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του τόπου, στη δεκαετία του '60. Μέσα απ' το μυθιστόρημα, ο συγγραφέας μας χαρίζει το σπάνιο προνόμιο να γνωρίσουμε την ψυχολογία αυτού του έθνους όπως δεν θα μπορούσαμε ποτέ μέσα από τον τύπο και την τηλεόραση.