Ο εμπαιγμός - Ζαούσης, Αλέξανδρος Λ., 1923-2005 (Παπαζήση, 1997)
Πριν από 5 χρόνια, το 1992 ολοκλήρωσα με το βιβλίο μου για τον τραγικό Εμφύλιο την προσπάθειά μου να περιγράψω αντικειμενικά την κρίσιμη δεκαετία 1940-1950. Επέλεξα ως αντικείμενο του τέταρτου βιβλίου μου τη δικτατορία 1967-1974. Γιατί; Η επιλογή αυτή δεν αποτέλεσε χρονολογικό άλμα. Διότι η μεγάλη συνωμοσία των συνταγματαρχών ουσιαστικά είχε αρχίσει από το 1951-1952! - για να καταλήξει ύστερα από δεκαπέντε περίπου χρόνια μεθοδικής προετοιμασίας στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η επτάχρονη δικτατορία υπήρξε ένα μάθημα πολύ πικρό για να ξεχαστεί. Πάνω απ' όλα αποτέλεσε έναν κόλαφο στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Εισήγαγε στην καθημερινή ζωή τον χαφιεδισμό και αυτός με τη σειρά του εμπέδωσε στους πολίτες τον φόβο. Μέσα σε μιαν Ευρώπη ταχύτατα αναπτυσσόμενη, η χώρα μας στιγματίσθηκε ως λατινοαμερικανική "μπανανιά" που οπισθοδρομούσε προς ακόμα πιο απαρχαιωμένα πρότυπα... Και πιο πολύ η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανείς εθνικές ταπεινώσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουμε ακόμα και σήμερα.