Ταξίδι στην Ελλάδα, 1861-1874 : τρία χρόνια παραμονής και περιπλανήσεων - Belle, Henri, 1837- (Νεοελληνική ιστορική βιβλιοθήκη / Ιστορητής, 1993)
Ο Henri Belle επιχείρησε και πέτυχε μια εντυπωσιακή περιγραφή του ελληνικού χώρου, έπειτα από συστηματικές επισκέψεις στις εξεταζόμενες περιοχές κατά τα έτη 1861, 1868 και 1874.Με βλέμμα διεισδυτικό και κριτικό, ο συγγραφέας επισημαίνει τα θετικά και τα αρνητικά της τότε Ελλάδας, αναλύει την ψυχοσύνθεση του Έλληνα της εποχής εκείνης, «ζωγραφίζει» την κοινωνία, τις πόλεις και τα ελληνικά χωριά.Εκείνο, ωστόσο, που εντυπωσιάζει ειναι η διαχρονική πορεία του Ελληνισμού, όπως διαπιστώνεται αυτή στη διαιώνιση των ελαττωμάτων του αλλα και στη μεγαλοπρέπεια των προτερημάτων του. Η γλαφυρή περιγραφή των πόλεων και των χωριών της Ελλάδας του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα με την παράλληλη παρουσίαση των κατοίκων και των μνημείων είναι το πρώτο προσόν του βιβλίου του Belle. Οι αναφορές στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο και σ' εκείνους που άφησαν τα σημάδια τους στον Ελληνικό χώρο, αποτελούν τη δεύτερη προσφορά του αρχαιογνώστη και αρχαιολάτρη συγγραφέα. Εκείνα όμως που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη είναι η διαχρονική πορεία του Ελληνισμού, που εκών-άκων ο Belle αφήνει να διαφανεί στο έργο του, και κυρίως η αναλυτική και διεισδυτική παρουσίαση με τις εύστοχες παρατηρήσεις για την Ελληνική κοινωνία και την ιδεολογία της. Με την έκδοση στην ελληνική γλώσσα του βιβλίου αυτού πιστεύουμε ότι παρουσιάζουμε αξιόλογες μαρτυρίες για την εξεταζόμενη εποχή, τη σημασία των οποίων, βέβαια, θα κρίνει ο αναγνώστης.