Τα αμερικάνικα νεκροταφεία : τετρακόσια χρόνια ιστορίας μέσα από τα κοιμητήρια και τους τόπους ταφής - Yalom, Marilyn (Άγρα, 2010)
Το βιβλίο αυτό της Μαίριλυν Γιάλομ είναι μια εκτενής ιστορία της Αμερικής ιδωμένη μέσα από ταφόπετρες, νεκροταφεία και νεκρώσιμα τελετουργικά. Συνοδεύεται από ογδόντα εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ρήντ Γιάλομ. ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΑΦΗΣ, όπως μας εξηγεί η διακεκριμένη καθηγήτρια Πολιτισμικής Ιστορίας, είναι θαυμάσιοι οδηγοί στή θρησκευτική, εθνική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία των Αμερικανών. Η Μαίριλυν Γιάλομ και ο γιος της Ρήντ Γιάλομ, επισκέφτηκαν εκατοντάδες κοιμητήρια διασχίζοντας άπ' άκρη σ' άκρη τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσα από ένα οδοιπορικό πού αντικατοπτρίζει το τεράστιο ιστορικό μόρφωμα της αμερικανικής μετανάστευσης από την εποχή των πρώτων άποικων που έφτασαν με το Μαίυφλάουερ. Η διεισδυτική έρευνα των επιτύμβιων επιγραφών αποκαλύπτει τις αλλαγές στις ιδέες σχετικά με το θάνατο και την προσωπική ταυτότητα, και παρουσιάζει ανάγλυφα πώς η κοινωνική τάξη και το φύλο εκφράζονται μέσα από τις ταφόπετρες. Η συγγραφέας μας εισαγάγει στους τρόπους ταφής των ιθαγενών Ινδιάνων και ακολούθως κάνει μια εκπληκτική διαδρομή στους τρόπους ταφής των διαφόρων θρησκειών, εθνοτήτων και κοινοτήτων: Προτεστάντες, Πουριτανοί, Καθολικοί, Μορμόνοι, Μασόνοι, Τσιγγάνοι, Μεξικανοί, Ρώσοι, Κεντροευρωπαίοι, Κινέζοι, Χαβανέζοι, σκλάβοι, χρυσοθήρες, αριστεροί και αναρχικοί, στρατιώτες του Εμφυλίου, στρατιωτικοί των πολέμων του 20ου αιώνα, χολυγουντιανοί αστέρες, μαικήνες και παρίες. Μεταξύ των ξεχωριστών ιστοριών του βιβλίου περιλαμβάνονται: Η ιστορία ενός Βοστονέζου του 17ου αιώνα, ο οποίος συγκέντρωσε χίλια ζευγάρια γάντια από τις κηδείες στις οποίες παρευρέθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του τα ιδιαίτερα νεκρώσιμα τελετουργικά και τα ταφικά σύμβολα που συναντά κανείς στους πολιτισμούς των σημερινών ιθαγενών της Αμερικής και μια "χαμένη" τσέχικη κοινότητα που ανακαλύφθηκε στο Εθνικό Βοημικό Τεφροφυλάκιο του Σικάγο. Από το συναρπαστικό παρελθόν στο αναπάντεχο μέλλον που έρχεται με DVD ενσωματωμένα σε ταφόπλακες, "οικολογικές" κηδείες και τή "νέα αισθητική του θανάτου", το βιβλίο Τα αμερικανικά νεκροταφεία αποτελεί την έγκυρη ιστορία των αμερικανικών νεκροταφείων και μία πρωτότυπη ερμηνεία μιας πολυσύνθετης κοινωνίας μέσα από την αντιμετώπιση του θανάτου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)