Το κρητικό ζήτημα - Φίλανδρος, Ιωάννης Κ. (Τετράδια Ιστορίας : Ελευθέριος Βενιζέλος, 2020)
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936) κατέχει δεσπόζουσα θέση στο ελληνικό πάνθεον. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και ικανότερους ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα εκπροσώπους της εγχώριας πολιτικής τάξης. Από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ασπάστηκε το ιδεολογικό ρεύμα του φιλελευθερισμού και στην πορεία κατάφερε όχι μόνο να εφαρμόσει ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο φιλελεύθερο πρόγραμμα, αλλά και να καταστεί σημείο αναφοράς για τους επιγόνους τους. Ήταν από τους πολιτικούς που δεν δίσταζε να επωμιστεί το ρίσκο και το κόστος των επιλογών του και που έγκαιρα αποκωδικοποιούσε τις γεωπολιτικές μεταβολές.