Μάρκος Βαφειάδης : μαρτυρίες - Γουσίδης, Δημήτρης (Επικαιρότητα, 1983)
«Οι μαρτυρίες του Μάρκου Βαφειάδη, όπως τις είχε καταγράψει στη συνέντευξή που του πήρε πριν λίγα χρόνια ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γουσίδης, και που τώρα ξαναδημοσιεύονται σε βιβλίο, φωτίζουν από μια ακόμη σκοπιά κάποιες καίριες στιγμές της ιστορίας όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και του τόπου μας. Φυσικά οι μαρτυρίες αυτές δεν είναι η ιστορία μιας έστω εποχής. Αποτελούν όμως την αναγκαία πρώτη ύλη με την οποία αυτή γράφεται και της οποίας η αξία είναι ανάλογη προς τιν πρωταγωνιστικό τόλο του Μάρκου Βαφειάδη. Είναιο φανερός ο υποκειμενικός τόνος της μαρτυρίας αυτής, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε μαρτυρία. Είναι κι αυτό ένδειξη ότι δεν έχουμε μια ύλη νεκρή αλλά καυτή, ολοζώντανη. Άλλωστε θα ήταν υπερβολικό να ζητάμε από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής να μας αφηγηθούν χωρίς πάθος τα επικά και μαζί δραματικά συμβάνταστα οποία συμμετείχαν...» (Από τον πρόλογο του βιβλίου)