Ποιός "αυτοκτόνησε" δολοφόνησε τον Νίκο Ζαχαριάδη : κορυφαία ηγετική μορφή του Ελληνικού Αριστερού Κινήματος - Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Ι., 1918-2014 (Μπίμπης, 2005)
Την άνοιξη του 1957 ο Ζαχαριάδης εξορίστηκε στη Γιακουτία, κοντά στο Βερίγγειο Πορθμό, δίπλα στο Βόρειο Πόλο. Εκεί έζησε κάτω από φρικτές συνθήκες που υπέσκαψαν την υγεία του. Έκανε δύο φορές απεργία πείνας με απαίτηση να του δοθεί το πόρισμα από τη σοβιετική ηγεσία αν είναι ή όχι προβοκάτορας. Το πόρισμα αυτό εκκρεμούσε από το Νοέμβρη του 1948, όταν ο Μάρκος Βαφειάδης τον κατάγγειλε με γράμμα του στην ηγεσία του ΚΚΣΕ σαν προβοκάτορα κατά την αιχμαλωσία του στον Νταχάου. Λίγο αργότερα, ο Ζαχαριάδης, με ανεπανόρθωτα κλονισμένη την υγεία του, μεταφέρθηκε στο Σουργούτ, νοτιότερα, πάλι στη Σιβηρία. Εκεί πέθανε, απομονωμένος και ολομόναχος, τον Αύγουστο του 1973. Στην αρχή είπαν πως πέθανε από καρδιά. Αργότερα θα ανακοινώσει η KGB ότι αυτοκτόνησε - κρεμάστηκε - έβαλε δηλαδή τη θηλιά στο λαιμό του . . .