Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος - Fukuyama, Francis (Φιλοσοφία / Λιβάνη, 1992)
Το 1989, μακριά από τον πάταγο των τειχών που κατέρρεαν, ένας νεαρός ερευνητής έδωσε μια σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Η τελική διαπίστωσή του ήταν εντυπωσιακή: η διαλεκτική που έθρεψε τους πολέμους και τις επαναστάσεις –εξήγησε– σταμάτα ελλείψει αντιπάλων. Το δημοκρατικό μοντέλο κέρδισε. Η Ιστορία τελείωσε. Αναπτυγμένη σε ένα άρθρο της επιθεώρησης National Interest, η θέση αυτή έκανε το γύρο του κόσμου. Το άρθρο προκάλεσε πολλά σχόλια, συζητήσεις και αντιδράσεις, πρώτα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε πολλά άλλα κράτη, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η πρώην Σοβιετική Ένωση, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα κ.λπ. Στις αρχές του 1992 ο συγγραφέας του άρθρου, ο Φράνσις Φουκουγιάμα, εκδίδει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το βιβλίο του με τίτλο Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος 'Ανθρωπος.