Μέρες και νύχτες του Δεκέμβρη : μαρτυρία - Τζουβέλης, Σπύρος, 1925-2019 (Καστανιώτης, 2003)
Δεκέμβρης του 1944. Λίγο μετά την αποχώρηση των Γερμανών, η εαμική Αθήνα βρίσκεται σε ένοπλη εξέγερση με αφορμή την απρόκλητη δολοφονική επίθεση, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, κατά του άοπλου πλήθους που διαδήλωνε ειρηνικά στην Πλατεία Συντάγματος. Ο λόχος σπουδαστών Λόρδος Μπάυρον μάχεται στους δρόμους των Εξαρχείων ενάντια στην εθνοφυλακή, στους χίτες και στα αγγλικά θωρακισμένα. Τα κτήρια που υπερασπίζεται κατεδαφίζονται από τις βολές των τανκς. Την τελική μάχη ο λόχος σπουδαστών τη δίνει στις 2 Ιανουαρίου του 1945 μέσα από τη μισογκρεμισμένη από τις οβίδες πολυκατοικία της οδού Διδότου 47, απ' όπου τη νύχτα οι φοιτητές επιχειρούν ηρωική έξοδο. Ώρες αγωνίας και έντασης. Στη δραματική αφήγηση παρεμβάλλονται αναδρομές σε συμβάντα της Κατοχής και της Αντίστασης, όπως και των εβδομάδων που προηγήθηκαν και προετοίμασαν το Δεκέμβρη. Τελικά μπροστά στη συντριπτική υπεροπλία των Άγγλων, το ΕΑΜ αναγκάζεται να εκκενώσει την Αθήνα. Ο ρόλος του λόχου σπουδαστών λήγει. Όλα τα οράματα και οι προσδοκίες εκείνης της εποχής μένουν ανεκπλήρωτα.