Απομνημονεύματα : μακεδονικός αγών - Κάκκαβος, Δημήτριος Ν., 1870-1960 (Δημοσιεύματα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών : Μακεδονική βιβλιοθήκη ;, 2007)
Τα ανά χείρας “Απομνημονεύματα” του Δημητρίου Ν. Κάκκαβου εξεδόθησαν μεταθανατίως το 1972 από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και όλα τα αντίτυπά τους έχουν εξαντληθεί. Η επιβεβλημένη επανέκδοση αυτών και έξι ακόμη άλλων σημαντικών εξηντλημένων εκδόσεών μας κατέστη δυνατή χάρις στην ευγενική χορηγία του πρεσβύτου Κυρίου Ναούμ Μπαμπατάκα, 96 ετών, επιτίμου δικηγόρου Θεσσαλονίκης από το Μοναστήρι. Η Εταιρεία τον ευγνωμονεί.Οργανωτής και εξ απορρήτων γνώστης του Μακεδονικού Αγώνος καθ’ όλη την διάρκεια της ενόπλου φάσεώς του στο κομβικό Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης ο Δημήτριος Ν. Κάκκαβος συνεισφέρει πολύτιμες μαρτυρίες.Γεννήθηκε το 1870 στα Φιλιατρά της Πελοποννήσου, απεφοίτησε το 1891 από την Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων και πολέμησε σ’ όλους τους αγώνες του Έθνους μέχρι το 1922. Απεβίωσε με τον βαθμό του Αντιστρατήγου στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη το 1960. Αυτοβιογραφείται στο ανά χείρας έργο του.Στις επόμενες σελίδες ο μελετητής δεν θα συναντήσει μόνον πολύτιμες πρωτογενείς πληροφορίες αλλά και οξυδερκείς επισημάνσεις που σήμερα, 35 έτη μετά την πρώτη δημοσίευσή τους και μισόν αιώνα μετά τον θάνατο του ενδόξου στρατηγού, είναι επίκαιρες παρά ποτέ. […]Ν. Ι. ΜέρτζοςΠρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών