Αζερμπαϊτζάν : κυρίαρχος στο σταυροδρόμι της Ευρασίας - Ανδριανόπουλος, Ανδρέας Ι., 1946- (Επίκεντρο, 2016)
Ψάχνοντας πίσω στην ιστορία, λίγες χώρες μπορούν να υπερηφανευτούν πως βρίσκονταν εκεί από την αρχή. Πως σημάδεψαν με την παρουσία τους τα πρώτα σκιρτήματα ανθρώπινου πολιτισμού. Πως έδωσαν νόημα στις αρχικές αναζητήσεις και στην εξήγηση πολλών αρχικών αμφιβολιών. Μία απ’ αυτές είναι σίγουρα η Ελλάδα. Μια άλλη όμως είναι το Αζερμπαϊτζάν. Χωμένο στα υψίπεδα του Νότιου Καύκασου και απλωμένο πάνω στις κοιλάδες που τον περιτοιχίζουν, φτάνοντας μέχρι τις παραλίες της Κασπίας θάλασσας, είναι ιστορικά ζυμωμένο με τους θρύλους και τις εμπειρίες της αγέρωχης οροσειράς. Εύκολα μπορεί να σχηματισθεί στο μυαλό κάποιου η ερώτηση, γιατί ένα βιβλίο για το Αζερμπαϊτζάν; Τι συνδέει την Ελλάδα με την απόμακρη σχετικά αυτή χώρα της Κασπίας; Ζητήματα γεωπολιτικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά φέρνουν πολύ κοντά τις δύο χώρες, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ερευνητή. Αποκαλύπτονται έτσι δεδομένα άγνωστα στους πολλούς, που όμως ξαφνικά φέρνουν στο προσκήνιο δεσμούς και ενδιαφέροντα μεγάλα και σημαντικά. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ταυτισμένο σε παγκόσμια κλίμακα με την ενέργεια. Η γεωγραφική του θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, η Κασπία θάλασσα που περικλείει τα ανατολικά του παράλια και οι απεριόριστες δυνατότητές του σε ενεργειακά αποθέματα, το καθιστούν κρίσιμο παράγοντα για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη, για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας αλλά και των περί την Κασπία κρατών της Κεντρικής Ασίας, όπως εξάλλου και για το σύνολο της Ευρώπης. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς παίκτες την ώρα αυτή κοιτούν προς το Αζερμπαϊτζάν και βλέπουν μια χώρα σοβαρή και ειλικρινή με μακροπρόθεσμους οικονομικούς και πολιτικούς οραματισμούς. Αυτό προσθέτει στη σημασία της και στον ρόλο της σε μια περιοχή του κόσμου γεμάτη αναταράξεις και αβεβαιότητες.