Χαμένοι : αναζητώντας έξι από τα έξι εκατομμύρια - Mendelsohn, Daniel Adam, 1960- (Πόλις, 2010)
Ο Ντάνιελ μεγαλώνει ακούγοντας διαρκώς από τους συγγενείς του –Εβραίους μετανάστες από το μακρινό Μπόλεχοφ της Ουκρανίας– πόσο μοιάζει στον μακαρίτη θείο Σμιλ. Μεγαλώνει ακούγοντας επίσης τις οικογενειακές ιστορίες του πληθωρικού παππού του, από τις οποίες όμως ο θείος Σμιλ απουσιάζει παντελώς. Το μόνο που γνωρίζει για τον αμνημόνευτο θείο, τη γυναίκα και τις τέσσερις όμορφες κόρες του είναι ότι «τους σκότωσαν οι ναζί». Ενήλικος πια, παρακινούμενος από το ένστικτο του «ιστορικού της οικογένειας» και από τη φρικτή υποψία ότι η σιωπή του παππού του υποκρύπτει μια ιστορία αδελφικής προδοσίας, θα ξεκινήσει τη δική του οδύσσεια ανά τον κόσμο για να τρυγήσει από τους λιγοστούς πια γέροντες, πρώην κατοίκους του Μπόλεχοφ –όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος– τις τελευταίες τους αναμνήσεις για τον Σμιλ και τη μοίρα του, για τον θάνατο αλλά και τη ζωή των Εβραίων της Ευρώπης. Ο Ντάνιελ Μέντελσον μας χαρίζει το χρονικό της αναζήτησης ενός χαμένου παρελθόντος κατά τον τρόπο του Μαρσέλ Προυστ, αλλά και μιας πορείας προς την αυτεπίγνωση, θέτοντας ερωτήματα για τη φύση της γνώσης, για το πώς αφηγούμαστε τις ιστορίες μας καθώς και για τη δυνατότητα καταγραφής της ίδιας τής Ιστορίας.Συνυφαίνοντας σφιχτά προσωπικές εμπειρίες με καίριες βιβλικές αναφορές και ιστορικά δεδομένα, οι Χαμένοι αποτελούν μια πλούσια σύνθεση,βαθιά συγκινητική και πνευματικά απολαυστική.