Οι δολοφόνοι της μνήμης : ένας χάρτινος Άιχμαν και άλλα δοκίμια για τον αναθεωρητισμό - Vidal-Naquet, Pierre, 1930-2006 (Δοκίμια / Καπόν, 2019)
Το βιβλίο "Οι Δολοφόνοι της Μνήμης" του σπουδαίου ιστορικού Πιερ Βιντάλ-Νακέ αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Τα πέντε δοκίμια που το αποτελούν, βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών. Ο Βιντάλ-Νακέ δηλώνει από την αρχή πως δεν «κάνει διάλογο» με τον εχθρό: αποσυναρμολογεί τους μηχανισμούς του ψεύδους, πιστεύοντας πως αυτό μπορεί, μεθοδολογικά, να είναι χρήσιμο για τις επόμενες γενιές. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν έχουν σωπάσει, αρκετά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να φιλοξενούν τις θέσεις τους και τα ναζιστικά κόμματα έχουν μια ανησυχητική παρουσία στην Ευρώπη. Ένα βιβλίο ιδιαίτερα επίκαιρο.