ΠΑΣΟΚ, από την 3η του Σεπτέμβρη στο Μνημόνιο - Μητρόπουλος, Αλέξης Π. (Πολιτική / Λιβάνη, 2011)
Ένα κατ' όνομα "σοσιαλιστικό κόμμα" εφαρμόζει πλέον, κατ' επιταγήν της "Τριαρχίας" των δανειστών μας, το πιο ακραίο και παρωχημένο μοντέλο επιθετικού νεο-φιλελευθερισμού, τη γνωστή "θεραπεία-σοκ". Έτσι, καταστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα όλες οι κατακτήσεις ενός ιστορικού λαού και φαλκιδεύεται το μέλλον του. Παρά τις εξαγγελίες για συμμετοχική δημοκρατία, το υπερ-Σύνταγμα των δανειστών επιβάλλεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μεταπλάσσοντας τη δημοκρατία σ' ένα αυταρχικό μόρφωμα και καθιστώντας το ΠΑΣΟΚ θεσμικό παραβάτη του Συντάγματος. Εκεί όμως όπου οι πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να αναστρέψουν την καταστροφική ροή των πραγμάτων, μπορεί να παρέμβει ο εν πολλοίς απρόβλεπτος κυρίαρχος λαός. Κυρίαρχος, με την έννοια ότι υπάρχουν στιγμές που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της συνασπισμένης δύναμής του και πραγματοποιεί τομές και ρήξεις, που είναι αδύνατον να συλλάβει η ευνουχισμένη συστημική αντίληψη, αλλά, και η αυτοποιητική λογική των πολιτικών δυνάμεων. Προς αυτήν την εκδήλωση της λαϊκής δύναμης προσβλέπουμε.