Ο Α2 : 20 και μια μαρτυρίες του εμφυλίου - Αποστολίδης, Ρένος Ηρ., 1924-2004 (Άπαντα Ρένου Ηρ. Αποστολίδη : Ο εμφύλιος μέσα μας, 2007)
Συνέχεια της «Πυραμίδας 67», του πιο μαχητικού αντιπολεμικού βιβλίου για τον Εμφύλιο, που γράφτηκε από κάποιον που δεν ανήκε σε καμμιά παράταξη, «ο Α2» του Ρένου δίνει την εωσφορική μορφή ενός αμείλικτου αξιωματικού Α2 (Πληροφοριών), που από καπετάνιος του ΕΛΑΣ, πέρασε στο Στρατό, όταν του σκότωσαν τη μάνα οι ομοϊδεάτες του, και της έστειλε 600 «γράμματα», καθώς τάλεγε - 600 αντάρτες, κυνηγημένους έναν-έναν, πιασμένους κ' εκτελεσμένους με το ίδιο του το χέρι - προσωποποιώντας την κόλαση της αδελφοκτονίας του '47- '49!. . Ο Α2 πρωτοκυκλοφόρησε το 1968, χωρίς να σταλή στη Λογοκρισία, το που και προκάλεσε τον επόμενο χρόνο τη δίωξή του απ' τη Δικτατορία. Στον τόμο περιλαμβάνονται ακόμα 20 πολεμικά διηγήματα του Ρένου, πρώτη φορά συγκεντρωμένα απ' όλο του το πεζογραφικό έργο, που συνιστούν, στην ουσία, ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα της εμφυλιακής πραγματικότητας. (. . .)