Νικηφόρος Βρεττάκος και Γύθειο : από τα πρώτα του ποιήματα μέχρι την τελευταία ποιητική συλλογή - Μπέτα - Δρογκάρη, Ευαγγελία (Παπαζήση, 2013)
Έτος 1924: Ο Νικηφόρος Βρεττάκος ξεκινά τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο Γυθείου. Στη μικρή αυτή επαρχιακή πόλη, κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών, ο έφηβος τότε Νικηφόρος γράφει το πρώτο του ποίημα και βλέπει πρωτόλειά του τυπωμένα στον τοπικό Τύπο. Στο Γύθειο επιστρέφει πάλι λίγα χρόνια αργότερα κι επιχειρεί να εργαστεί ως μαχητικός κι ασυμβίβαστος δημοσιογράφος. Ο ποιητής «ξαναγυρνά» εκεί προς το τέλος της ζωής του, παρουσιάζοντας στο αρχαίο θέατρο του Γυθείου την παγκόσμια πρώτη του έργου του "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη" και γράφοντας πλάι στη θάλασσά του την τελευταία του ποιητική συλλογή "Συνάντηση με τη Θάλασσα".