Περί Εμφυλίου : σχολιασμός απάντηση στην παραποίηση και διαστρέβλωση γεγονότων της κομμουνιστικής ανταρσίας του 1946-49 - Γιαννάκενας, Ιωάννης Χρ. (Πελασγός, 2002)
Συνήθως η δημιουργία ενός νέου βιβλίου προκαλεί στον εκδότη που έχει την τιμή να το επεξεργαστεί και να το θέσει σε κυκλοφορία, μιά αίσθηση χαράς και ικανοποίησης. Στην περίπτωση αυτού του έργου όμως, πέραν του αισθήματος χρέους που χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία του εκδοτικού μας οίκου, υπάρχει διάχυτη η πικρία. Διότι, μόνο πικρία μπορεί να νιώθει κανείς, όταν είναι υποχρεωμένος, προς χάριν της Αληθείας και του Δικαίου, να αναφερθεί στην πιο βαθειά πληγή του σύγχρονου ελληνισμού. Και είναι βαθειά η πληγή που δημιούργησε η με "κομμουνιστικό μανδύα" επιδρομή κατά του ταλαιπωρημένου ελληνικού λαού. - Του λαού που δέχτηκε την βάρβαρη επίθεση και κατοχή των Ιταλών, Γερμανών, Αλβανών και Βουλγάρων το διάστημα 1941-44. - Του λαού που ήλπισε να ανακουφιστεί με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. - Του λαού που όμως ατύχησε και γνώρισε την πιο σκληρή βαρβαρότητα από μερίδα δήθεν συμπατριωτών του, οι οποίοι επέδρασαν ληστρικά, αρπάζοντας, βιάζοντας, απάγοντας και εκτελώντας αθώους πολίτες. Στο όνομα μάλιστα μιας "δημοκρατίας" που ευτυχώς δεν επικράτησε στην πατρίδα μας, διότι είδαμε τα αποτελέσματα στις χώρες που επικράτησε, όπου οι λαοί μετά από πολλές εξεγέρσεις και θυσίες απέκτησαν την ελευθερία τους μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι για τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού, έρχονται τώρα, μετά από 50 χρόνια, αντί να συμβάλλουν στο κλείσιμο των πληγών και στην λήθη που επιθυμούν ακόμα και οι συγγενείς των θυμάτων, αυτοί οι θύτες προσπαθούν να ηρωοποιήσουν τις πράξεις τους με πανηγυρικές επετειακές εκδόσεις και εκδηλώσεις. Γι΄αυτό είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να προστατέψουμε την ιστορική αλήθεια, την ιερή μνήμη των θυμάτων, αλλά και την ίδια την αξία της Ελευθερίας της πατρίδος μας. Παραδίδω λοιπόν αυτήν την πεποίθηση του χρέους και με την ελπίδα πως ποτέ ξανά δεν θα πράξει ένας δήθεν αδελφός περισσότερα κακά ακόμα και από τους κατακτητές.