Ιδεολογία και αξιοπιστία του Μακρυγιάννη - Σιμόπουλος, Κυριάκος, 1921-2001 (Ερμής, 1986)
Όλα τα απομνημονεύματα του Εικοσιένα είναι αμφισβητήσιμης αξιοπιστίας. Οι συγγραφείς τους, στρατιωτικοί ή πολιτικοί, μορφωμένοι ή αγράμματοι, καπεταναίοι, κοτζαμπάσηδες, ιερωμένοι, λόγιοι, υπήρξαν λίγο πολύ πρωταγωνιστές του Αγώνα, με ποικίλες εμπλοκές, θετικές ή αρνητικές. Και στις μαρτυρίες τους (χρονικά, ενθυμήματα, ιστορικά έργα, ημερολόγια κ.λ.π.) εμφανίζουν την προσωπικής τους άποψη για γεγονότα και πρόσωπα του ξεσηκωμού, αποτυπώνοντας έτσι τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις αντινομίες και τα πάθη που συνοδεύουν κάθε επανάσταση. Είναι κείμενα μαχητικά και εξατομικευμένα, κι ας έχουν μερικές φορές την επίφαση νηφάλιων αφηγήσεων. Εξομολογητικά ή υπαινικτικά κείμενα, αναιρετικά ή απολογητικά, επιθετικά ή αμυντικά -διαμαρτυρία, καταγγελία ή πρόσκληση- αλλά πάντοτε κείμενα διαποτισμένα από συναισθηματισμό και βιαιοπάθειες. [....] (από το κείμενο του βιβλίου)