Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρον : τα αίτια και οι επιπτώσεις - Λεονταρίτης, Γεώργιος Α. (Καστανιώτη, 2014)
Η συναρπαστική ιστορία του Κέντρου έχει ρίζες που ξεκινούν από το 1910, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε το Κόμμα Φιλελευθέρων προκειμένου να δημιουργήσει μια προοδευτική έπαλξη. Η δυναμική προσωπικότητα του ιδρυτού σφράγισε την πορεία της χώρας, καθώς πρωταγωνίστησε σε μεγάλες θύελλες που γνώρισε ο τόπος. Ο βενιζελισμός μαγνήτισε χιλιάδες οπαδούς, αλλά προκάλεσε και την άγρια πολεμική πολλών άλλων, που είχαν πιο συντηρητικές θέσεις και ήσαν φανατικοί υποστηρικτές του Στέμματος. Θα μπορούσε να γραφεί ένα άλλο βιβλίο για την πορεία αυτού του πολιτικού σχηματισμού κατά την προπολεμική περίοδο, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με εκείνην της μεταπολεμικής. Στο βιβλίο Πώς και γιατί έσβησε το Κέντρονπαρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν σε αυτόν τον χώρο μετά την Απελευθέρωση, και κυρίως από το 1950 και μέχρι τη Μεταπολίτευση του 1974. Στη σημαντική διαδρομή του το Κέντρον ξεχώρισε για τις κορυφαίες και χαρισματικές προσωπικότητες που το στελέχωσαν. Αυτό αποτελούσε συγχρόνως προτέρημα, αλλά και αδυναμία, επειδή δύσκολα μπορούσαν να συνυπάρξουν για μεγάλα διαστήματα τόσες προσωπικότητες κάτω από μια ηγεσία. Το ιστορικό αίτημα συνεπώς που θα απασχολεί πολλές γενιές είναι: Πώς έσβησε το Κέντρον, που άλλοτε αποτελούσε πυλώνα της πολιτικής ζωής; Ποια τα αίτια και ποιες οι επιπτώσεις;