Το μήλο της έριδος : η ελληνική αντίσταση και η πολιτικη των μεγάλων δυνάμεων - Woodhouse, Christopher Montague, 1917-2001 (Εξάντας, 1976)
Το "Μήλο της Έριδος" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1948. Ο συγγραφέας του υπηρέτησε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο διάστημα της Κατοχής σαν υπαρχηγός και κατόπιν σαν "αρχηγεύων" της Βρεταννικής Στρατιωτικής Αποστολής. Υπήρξε λοιπόν ένας από τους κύριους φορείς, εκφραστές και ίσως διαμορφωτές της αγγλικής πολιτικής απέναντι στο κίνημα της Αντίστασης. Το γεγονός αυτό δίνει από μόνο του εξαιρετική σημασία στο βιβλίο. Οι αναλύσεις του, από οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν ιδωθούν, είναι πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση της ταραγμένης περιόδου 1940-1950. Το ότι το "Μήλο της Έριδος" άργησε να κυκλοφορήσει στη χώρα μας οφείλεται ακριβώς στη συγκινησιακή φόρτιση που ως τώρα μας εμπόδισε να γνωρίσουμε με ψυχραιμία και την αντίθετη άποψη -πράγμα απαραίτητο για τη διαμόρφωση μιας σωστής και αντικειμενικής κριτικής αντίληψης.