Κατοχική βία 1939-1945 : η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία - Δορδανάς, Στράτος Ν., 1968- (Ασίνη ; Δήμος Νικολάου Σκουφά, 2016)
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε καθοριστικός για την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Η αναζήτηση των λόγων που προκάλεσαν το ξέσπασμα του πολέμου έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε έντονες διαμάχες στη δημόσια σφαίρα, ενώ οι μεταπολεμικές προσεγγίσεις πρόσφεραν ευκαιρίες ανατροφοδότησης της ευρύτερης συζήτησης. Η βία που ασκήθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους εναντίον των αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και του άμαχου πληθυσμού της κατεχόμενης Ευρώπης αποτέλεσε το θέμα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Αυγούστου 2014, σε συνεργασία του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας και του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εβδομήντα ένα χρόνια μετά την τραγική καταστροφή της κοινότητας του Κομμένου από τις κατοχικές δυνάμεις, Έλληνες και ξένοι ιστορικοί συνεισφέρουν με τις επιστημονικές εισηγήσεις τους στη μελέτη της ταραγμένης περιόδου 1939-1945.