Η Εθνική Αντίσταση και οι συνέπειες της - Richter, Heinz A. 1939- (Μεσόγειος, 2009)
Ο Heinz A. Richter ξεδιπλώνει το κουβάρι της ιστορίας της Ελλάδας κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα. Ο πόλεμος, η κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος. . . Ξεκινά κάνοντας μια αναδρομή στις εξελίξεις που προηγήθηκαν των ετών 1941-1944. Ακολούθως αναφέρεται διεξοδικώς στους αγώνες των Ελλήνων αλλά και στο αξιοθαύμαστο θάρρος τους κατά την περίοδο της κατοχής. Τονίζει την ουσιαστική σημασία των ομάδων της εθνικής αντίστασης αλλά και αναλύει τις συνέπειές της στην ελληνική κοινωνία μετά την Απελευθέρωση.