Η αψίδα του θριάμβου - Remarque, Erich Maria, 1898-1970 (Δωρικός, 1988)
Μετά το «Ουδέν νεότερο από το δυτικό μέτωπο», που γνώρισε τεράστια επιτυχία και μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, «Η αψίδα του θριάμβου» είναι άλλο ένα μεγάλο αντιπολεμικό έργο του γερμανού συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, που μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Κυνηγημένος κι αυτός, όπως κι ο ήρωας του μυθιστορήματός του, γνώρισε τους δρόμους της προσφυγιάς. «Η αψίδα του θριάμβου» είναι ένα μυθιστόρημα φτιαγμένο από ένα έρωτα κι ένα όνειρο: τον ανέλπιστο έρωτα ενός κυνηγημένου από τη χιτλερική Γερμανία που ζει το κρυφό όνειρό του στο ανέμελο κι ανυποψίαστο Παρίσι τις παραμονές του μεγάλου πολέμου. Ο έρωτας έρχεται απρόσμενα. Σαν μια παρήγορη μα και βασανιστική παρένθεση μέσα στην πληκτική ζωή της προσφυγιάς. Και το όνειρο ξετυλίγεται ως το τέλος του, όταν ο κεντρικός ήρωας. Ο γερμανός πρόσφυγας Ραβίκ, που σαν γιατρός είναι προορισμένος να σώζει ζωές, πρέπει τώρα να σκοτώσει.