Η ξεχασμένη Ελλάδα : η αρχαία Ελλάδα ξανάρχεται στο φως - Vandenberg, Philipp, 1941- (Κονιδάρης, 2003)
Το βιβλίο αυτό μας παρέχει ουσιώδεις γνώσεις σχετικά με την αναζήτηση των απτών αποδείξεων του ελληνικού ένδοξου παρελθόντος. Από τη χώρα μας πέρασαν αρκετοί αρχαιολόγοι με σκοπό να ξαναφέρουν στο φως τους, για πολλούς αιώνες χαμένους, ιστορικούς τόπους, την Τροία, τις Μυκήνες, την Ολυμπία, την Πέργαμο, την Κνωσό και άλλους, που ως τότε αναφέρονταν μόνο στην αρχαιοελληνική γραμματεία. - Πίστεψαν στα λόγια του Ομήρου; - Αναζήτησαν τις πατημασιές των ολυμπιονικών; - Μαγεύτηκαν από τα λόγια του Παυσανία; Ήρθαν στην Ελλάδα και βρήκαν χώμα. Σκεπασμένοι οι τόποι με το πέρασμα των αιώνων, σκεπασμένη η θέληση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους να βοηθήσει. - Ήταν οι τόνοι χώματος ή τα συμφέροντα που κρατούσαν τους ελληνικούς θησαυρούς θαμμένους; - Πως τελικά ανέσυραν την ελληνική δόξα; - Ποια δύναμη έδωσε ώθηση; - Η πίστη και τα οράματα ξένων ονειροπόλων, τα συμφέροντα ή οι φιλοδοξίες των αρχαιολόγων; Η ανάγνωση της «Ξεχασμένης Ελλάδας» απαιτεί κριτική σκέψη για να φτάσει κανείς σε συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των φιλελλήνων, των Μεγάλων Δυνάμεων -εξαιτίας τους υποφέραμε αρκετά-, των επιστημονικών και των πολιτικών αυτής της χώρας.