Έλληνες στα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα - Λάζος, Χρήστος Δ., 1946- (Άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας, 2001)
Είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος το μέγεθος της συμμετοχής των Ελλήνων σε διάφορα απελευθερωτικά κινήματα ανά τον κόσμο, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαφορετικές περιοχές. Από τις πάμπες της Αργεντινής και τα υψώματα της Χιλής, από τα ανθρακωρυχεία του Κολοράντο, τους βάλτους της Φλόριδας ως τους αγώνες των Γαριβαλδινών, την αντίσταση των μακί στη Γαλλία, τον αγώνα των Βιετκόγκ, των Μπόερς και άλλων. Παντού όπου είχαν ξενιτευτεί οι Έλληνες έλαβαν μέρος στις εξεγέρσεις, τους αγώνες, τις απεργίες των ντόπιων λαών, για την απόκτηση ελευθερίας, κοινωνικής αποκατάστασης, καλύτερων συνθηκών ζωής. Τα στοιχεία του παρόντος τόμου είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας σε αρχεία πολλών χωρών, σε δημόσια έγγραφα, σε προσωπικές μαρτυρίες. Ένα βιβλίο κατάθεση για τη δράση των Ελλήνων στο εξωτερικό, εν πολλοίς άγνωστη