Η αποστασία του 1965 : η αριστερά ως συνιστώσα του Κέντρου, η αντίδραση του ΚΚΕ και η στάση των ΗΠΑ - Διαμαντής, Απόστολος, 1955- ([χ.ό], 2016)
"Αυτά, τα περί "δύσκολα καλυπτόμενης βασιλικής διχτατορίας", τα "ποιος κυβερνά, ο βασιλιάς ή ο λαός", που στην πραγματικότητα είναι αντιγραφή παπανδρεϊκών συνθημάτων, δεν είναι σωστές ορολογίες, μόνο συγχύσεις δημιουργούν... Ο χαρακτηρισμός "αποστάτες" δίνει και παίρνει... Θα δημιουργηθεί έτσι σιγά σιγά η αντίληψη ότι ο καθένας που μεταπηδάει από το ένα κόμμα στο άλλο είναι αποστάτης και τον καταδικάζουμε. Αν αύριο δηλαδή φύγουν μερικοί από το Κέντρο ή από άλλο κόμμα και έρθουν στην ΕΔΑ, αυτοί θα τους λένε το ίδιο αποστάτες, αλλά θα είναι αποστάτες;". (Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Φεβρουάριος 1966)