Νίκος Ζαχαριάδης απόρρητος φάκελος 26029/Α : οι ποινικές διώξεις - Πετρόπουλος, Γιώργος, 1964-; Ζηργάνος, Νικόλας; Χατζηδημητράκος, Νίκος (Καστανιώτης σε συνεργασία με την Εφημερίδα των Συντακτών, 2016)
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται για πρώτη φορά όλα τα έγγραφα του ποινικού φακέλου του ιστορικού ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος Νίκου Ζαχαριάδη, όπως αυτός βρίσκεται σήμερα στα αρχεία των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Συνοδεύονται από αναλυτική ιστορική εισαγωγή και επιμέλεια, ώστε στο σύνολό τους και καθένα ξεχωριστά, τοποθετημένα σωστά στον ιστορικό τόπο και χρόνο, να είναι προσιτά σε κάθε αναγνώστη και να προσφέρουν ιστορική γνώση. Ο φάκελος αυτός έφτασε στην Εφημερίδα των Συντακτών -ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα- τον Δεκέμβριο του 2015 και τον παρουσιάσαμε σε τέσσερα δημοσιεύματα από τις 21 έως και τις 24 Δεκεμβρίου 2015. Γνωρίζαμε όμως από την αρχή πως η παρουσίαση αυτή δεν αρκούσε και πως το υλικό του φακέλου στο σύνολό του, με την κατάλληλη ιστορική επιμέλεια, έπρεπε να φτάσει στο αναγνωστικό κοινό - στον απλό αναγνώστη, αλλά και στον ιστορικό, στον επιστήμονα. Η συνεργασία μας με τις Εκδόσεις Καστανιώτη έκανε την επιθυμία μας πραγματικότητα με αυτή την πολύ προσεγμένη έκδοση.