Η εποχή της σύγχυσης : η δεκαετία του '40 και η ιστοριογραφία - Αντωνίου, Γιώργος; Μαραντζίδης Νίκος Α. 1966- (Ιστορία και πολιτική / Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2008)
Ο ανά χείρας τόμος επιχειρεί να παρουσιάσει με νηφαλιότητα και επιστημονικό πνεύμα την εξέλιξη της βιβλιογραφίας στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία γύρω από την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται στην Ελλάδα μια τέτοια κριτική σύνθεση. Στόχος των επιμελητών είναι η θεματική παρουσίαση της βιβλιογραφίας που αναφέρεται στη δεκαετία του ’40. Τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αίφνης στην επικαιρότητα. Νέες μελέτες και προσεγγίσεις ανανέωσαν έρευνα. Ενίοτε, όμως, ο βίαιος χαρακτήρας του δημόσιου επιστημονικού διαλόγου είχε και αρνητικές παρενέργειες. Οι ερευνητές συχνά κρίνονται με βάση τα υποτιθέμενα κίνητρα και όχχι το επίπεδο και τα πορίσματα της έρευνας. Η διαίρεση σε στρατόπεδα και "πλευρές" υπέθαλψε ένα ιδιότυπο μανιχαϊκό λόγο εντός της επιστημονικής κοινότητας. Το αποτέλεσμα ήταν μια "παραταξιοποίηση" του διαλόγου, την οποία μπορούν να αποσοβήσουν τα αντανακλαστικά της ιστορικής κοινότητας σε τέτοιου είδους παθογένειες.