Ιερουσαλήμ : η βιογραφία - Sebag Montefiore, Simon, 1965- (Ωκεανίδα, 2014)
Ιερουσαλήμ η οικουμενική, η πρωτεύουσα δύο λαών, ο βωμός τριών πίστεων, ο τόπος της Ημέρας της Κρίσεως και το πεδίο μάχης της σημερινής σύγκρουσης των πολιτισμών. Η μόνη πόλη που υπάρχει δύο φορές – μία στον ουρανό και μία στη γη. Πώς αυτή η μικρή γωνιά της γης έγινε η Ιερή Πόλη, το κέντρο του κόσμου και τώρα το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αντλώντας από καινούργια αρχεία αλλά κι από τη μελέτη ολόκληρης ζωής, ο Μοντεφιόρε αποκαλύπτει αυτή την πόλη που της αλλάζουν συνέχεια φυσιογνωμία οι πόλεμοι, οι έρωτες και οι αποκαλύψεις για άντρες και γυναίκες -βασιλιάδες, αυτοκράτειρες, προφήτες, ποιητές, άγιοι, κατακτητές, και πόρνες- που δημιούργησαν, κατέστρεψαν, διαμόρφωσαν και κατέγραψαν την ιστορία της. Από τον βασιλιά Δαβίδ μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, από τη γέννηση του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, μέχρι την Ισραηλο-Παλαιστινιακή σύρραξη, ο αναγνώστης παρακολουθεί την επική ιστορία 3000 χρόνων πίστης, σφαγών, φανατισμού και συνύπαρξης.