Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε: περίληψη του τετράτομου έργου του γραμματέα του ΕΑΜ Θανάση Χατζή - Παπαδόπουλος, Κώστας Δημ., 1936- (Εκδόσεις Μαλλιάρη-Παιδεία, 2015)
Τόσο εξαιρετικά δύσκολο και δυσεξιχνίαστο πράγμα μοιάζει να είναι η ιστορική αλήθεια, γιατί οι μεταγενέστεροι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του χρόνου που προηγήθηκε και συσκοτίζει την γνώση των γεγονότων, ενώ η ιστορία πάλι που ασχολείται με τη ζωή και τα έργα των σύγχρονων λυμαίνεται και διατρέφει την αλήθεια, είτε απο φθόνο είτε για να χαριστεί και να κολακέψει. Για τους ανθρώπους δεν υπάρχει κανένας πιο κατάλληλος τρόπος να διορθωθούν απο την γνώση των ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος. Αν αφαιρεθεί η αλήθεια από την ιστορία, οτι μένει γίνεται μια ανώφελη αφήγηση. Πολύ καλή παιδεία για την αληθινή ζωή είναι η εμπειρία που κερδίζεται από την αληθινή ιστορία. Η γνώση των γεγονότων του παρελθόντος είναι όχι μόνο ωραία αλλά ακόμη περισσότερο αναγκαία.