Πύλη Αμμοχώστου = Famagusta gate : η μακραίωνη ιστορία της και η τριαντάχρονη παρουσία της στο σύγχρονο πολιτισμό = its long history and its thirty years presence in modren civilasation - Μαραγκού, Άννα Γ. (Δήμος Λευκωσίας, 2011)
Το βιβλίο καταγράφει στο πρώτο μέρος την ιστορία της Πύλης Αμμοχώστου ως αναπόσπαστο και ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας. Καταγράφει την ιστορία της κατασκευής της Πύλης, του ομώνυμου προμαχώνα, καθώς και των συνθηκών που επικρατούσαν στηνπόλη όταν η Βενετία αποφάσισε να κατεδαφίσει το παλιό φράγκικο τείχος και να το αντικατστήσει με ένα “εργο τέχνης που ταυτιζόταν και αντικατόπτριζε τη δύναμη της πανίσχυρης Βενετίας αλλά και τις αρχές και τις θεωρίες της αναγεννησιακής “ιδανικής πόλης”. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει το δημιουργό της Πύλης το φημισμένο αρχιτέκτονα και μηχανικό οχυρωματικών έργων τον Giulio Savorgnano που αποκαλύπτεται μέσα από την πληθωρική του αλληλογραφία ως μια ιδιαίτερη και ευαίσθητη προσωπικότητα που ταυτίστηκε με τις ταλαιπωρίες και τα βάσανα των κατοίκων της Λευκωσίας που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν άστεγοι για να μπορέσει η Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας να αντισταθεί στην επερχόμενη τουρκική απειλή. Παράλληλα ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και άλλες πύλες σε πόλεις και οχυρωματικά έργα της Μεσογείου πιθανά πρότυπα για της σχεδίαση της Πύλης Αμμοχώστου. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου εξιστορεί την περιπέτεια της μετατροπής του αμυντικού αυτού έργου σε ένα ζωντανό και προκλητικό πυρήνα δημιουργίας. Μετά από σχεδόν πεντακόσια χρόνια ύπαρξης η πόλη της Λευκωσίας επέλεξε να δώσει στην Πύλη Αμμοχώστου ένα νέο ρόλο καθοριστικό για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη του νησιού. Το 1981 η Πύλη Αμμοχώστου με την πρωτοβουλία και τις ενέργειες της τότε τοπικής αυτοδιοίκησης μετατράπηκε στο σημαντικότερο ίσως Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού. Κανένα ιστορικό μνημείο δε βίωσε τη δημιουργία όσο η Πύλη Αμμοχώστου το Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας. Το τρίτο μέρος του βιβλίου καταγράφει τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που έγιναν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας τα τελευταία τριάντα χρόνια.