Διεπαφή χρήστη-υπολογιστή : μια σύγχρονη προσέγγιση - Ακουμιανάκης, Δημοσθένης (Κλειδάριθμος, 2006)
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και διεπιστημονικό γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής, που αφορά τη διεπαφή χρήστη - υπολογιστή. Η προσέγγιση που ακολουθείται και η θεματολογία του βιβλίου αποσκοπούν στη θεωρητική, μεθοδολογική και πρακτική κατάρτιση του μηχανικού Πληροφορικής, που καλείται να συνεισφέρει στο σχεδιασμό, την κατασκευή, και την αξιολόγηση διεπαφών χρήστη, στο πλαίσιο ανάπτυξης σύγχρονων διαδραστικών συστημάτων και υπηρεσιών. Ο στόχος αυτός πρακτικά μεταφράζεται σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σχεδίασης ως κυρίαρχης προσέγγισης στην ανάπτυξη διεπαφών χρήστη. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, με πληθώρα αναφορών σε υλοποιημένα παραδείγματα, σε προτεινόμενες εργαστηριακές ασκήσεις, σε τρέχοντα θέματα έρευνας και ανάπτυξης, και με επίκαιρη βιβλιογραφία για την περαιτέρω κατάρτιση και εξοικείωση του αναγνώστη. Μεταξύ άλλων το βιβλίο: - Εισάγει τον αναγνώστη στο αντικείμενο της επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή (ΕΑΥ), παρουσιάζοντας τις στοιχειώδεις έννοιες που απαιτούνται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη. - Περιγράφει τη θεωρητική βάση του γνωστικού αντικειμένου, με αναφορά τόσο σε κλασικές ερωτήσεις (π.χ. εργονομική προσέγγιση, γνωστική ψυχολογία, γνωσιακή επιστήμη), όσο και σε αναδυόμενα θεωρητικά πλαίσια αναφοράς (π.χ. κατανεμημένα γνωσιακά μοντέλα, θεωρία εγκαθιδρυμένης δράσης, θεωρία δραστηριότητας, θεωρία «δια λόγου» δράσεων κ.ά.). - Αναλύει τη μεθοδολογία ανάπτυξης διαδραστικών συστημάτων με έμφαση στην ανθρωποκεντρική σχεδίαση και τις παραλλαγές της βασικής προσέγγισης (π.χ. σχεδιασμός βάσει σεναρίων). - Αναφέρεται εκτενώς στη μηχανική των διεπαφών, παρουσιάζοντας τεχνικές και εργαλεία ανάπτυξης πρωτοτύπων, αρχιτεκτονικές διεπαφών, εργαλεία ανάπτυξης κλασικών γραφικών διεπαφών, διεπαφών διαδικτύου, διεπαφών πολλαπλής πλατφόρμας κ.λπ. - Αναφέρεται στη δεσπόζουσα αντίληψη για την τεχνολογία ευχρηστίας και αναλύει τις επικρατέστερες τεχνικές που την υποστηρίζουν