Ο τροπικός του καρκίνου - Miller, Henry, 1891-1980 (Ερωτική λογοτεχνία / Το Βήμα ;, 2011)
Το αριστούργημα του Χένρι Μίλερ, ένα μυθιστόρημα που εξακολουθεί να σκανδαλίζει. Ο συγγραφέας περιπλανιέται στο φαντασμαγορικό Παρίσι του Μεσοπολέμου και μέσα από πολλές μικρές και μεγάλες περιπέτειες και σπαρταριστές ερωτικές δραστηριότητες ανακαλύπτει τον ίδιο του τον εαυτό και το βαθύτερο ψεύδος του κόσμου που τον περιβάλλει. Δεν έχω χρήματα, μήτε πόρους, μήτε ελπίδες. Είμαι ο πιο ευδαίμων άνθρωπος στον κόσμο”. Σωματικές και πνευματικές ηδονές, σε ένα μεθυστικό μυθιστόρημα.Ένα από τα πιο καταλυτικά μυθιστορήματα στη ιστορία της λογοτεχνίας! Ο Χένρι Μίλερ εγκατέλειψε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1930 και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και έζησε για δέκα περίπου χρόνια. Η περίοδος αυτή υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξή του καθώς στη διάρκειά της έγραψε τα έργα του: “Ο Τροπικός του Καρκίνου” (1934), “Μαύρη άνοιξη” (1936), “Ο Τροπικός του Αιγόκερω” (1939), τα οποία τον καθιέρωσαν ως συγγραφέα. Τα βιβλία αυτά απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ ως πορνογραφικά. Στη Γαλλία, και γενικότερα στην Ευρώπη, “Ο Τροπικός του Καρκίνου” -που διαδραματίζεται στο φαντασμαγορικό Παρίσι του Μεσοπολέμου, όπου παρελαύνουν πόρνες, μικροαπατεώνες, διανοούμενοι και “κουλτουριάρηδες”- κέρδισε αμέσως ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Σήμερα, θεωρείται ένα αριστουργηματικό έργο- σταθμός στην ιστορία της λογοτεχνίας, με εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.