Κοινωνιολογία και κοινωνικός μετασχηματισμός στην σύγχρονη Ελλάδα : τόμος αφιέρωμα στον κοινωνιολόγο Δημήτρη Γ. Τσαούση - Μωυσίδης, Αντώνης; Παπαδοπούλου, Δέσποινα, 1964-; Πετράκη, Γεωργία (Gutenberg, 2013)
Ο παρών τόμος δημιουργήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου για να τιμήσει τον Ομότιμο Καθηγητή και ιδρυτή του Τμήματος Κοινωνικής Ι Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Δημήτρη Γ. Τσαούση. Έχει στόχο να αναδείξει τη μεγάλη προσφορά του στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης γενικότερα, το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, κυρίως κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, όπου οι μετασχηματισμοί των εθνικών θεσμών δημιουργούσαν μία διαφορετική πραγματικότητα μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής δημοκρατίας. Η συμβολή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην εισαγωγή, καλλιέργεια και καθιέρωση της κοινωνιολογικής επιστήμης σε μια περίοδο ισχνής παρουσίας ή και ανυπαρξίας της στο ελληνικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα και πολύ περισσότερο στα εργαλεία σχεδιασμού των δημόσιων πολιτικών. Σήμερα, που οι κοινωνικές επιστήμες και η ανάπτυξη της κοινωνικής έρευνας στη χώρα μας τείνουν να θεωρούνται περιττές δαπάνες, έχουμε ανάγκη να αντλήσουμε από το επιστημονικό θάρρος και το ακάματο και πολύπλευρο πνεύμα ακαδημαϊκών κοινωνιολόγων, όπως ο Δημήτρης Γ. Τσαούσης. [...]