Το ξινόμαυρο : η οινάμπελος της Κεντροδυτικής Μακεδονίας - Κουράκου, Σταυρούλα (Εκδόσεις Φοίνικα, 2017)
Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο και στους διαφόρους τύπους οίνου που παράγονται απ’ αυτή, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες στα κύρια κέντρα καλλιέργειάς της, με αναφορές στην ιστορία τους και στην πολιτισμική κληρονομιά της σύγχρονης οινοπαραγωγής της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Με όχημα την ποικιλία αμπέλου Ξινόμαυρο, μία από τις τέσσερεις ποικιλίες που έχουν αναγνωριστεί ως πρέσβεις της ελληνικής οινοπαραγωγής, η συγγραφέας, με γλαφυρό τρόπο, ταξιδεύει τον αναγνώστη στον Χώρο και τον Χρόνο της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, με πλήθος έγκυρων πληροφοριών και πλούσια εικονογράφηση. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στις κύριες περιοχές καλλιέργειας του Ξινόμαυρου: Νάουσα, Αμύνταιο, Γουμένισσα, Βελβεντό και Ραψάνη, στα οικοσυστήματά τους, στα ποικίλα στοιχεία σχετικά με τους νομοθετημένους τύπους οίνων που παράγονται στις περιοχές αυτές, στην ιστορία, τη λαογραφία, τους αρχαιολογικούς χώρους και γενικά στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς και της ιστορικότητας των αμπελοοινικών αυτών περιοχών στις οποίες η ποικιλία έχει από αιώνες επιβιώσει. Οι ιστορικές αναφορές ξεκινούν από τον πολιτισμό της χώρας των Μακεδόνων βασιλέων: τα αντικείμενα του πότου των Βασιλικών τάφων, τη διονυσιακή λατρεία και τους αρχαίους αμπελώνες. Ενώ για την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στους νεότερους χρόνους, παρατίθενται μαρτυρίες γραπτών πηγών από τουρκικά αρχεία, εκθέσεις κυρίως Γάλλων προξένων, αρχεία διαφόρων Ευρωπαίων ηγεμόνων, καθώς και πληροφορίες περιηγητών και ιστοριογράφων. Έτσι ζωντανεύουν ο πλούτος του Βογατσικού με τους ονομαστούς πλανόδιους οικοδόμους, τα φημισμένα κρασιά της Σιάτιστας και τα κελάρια παλαίωσης των γλυκών κρασιών της, τα ιδιότυπα ξύλινα πατητήρια του βορειοελλαδικού χώρου, αλλά και η μετανάστευση που έφερε τους Μακεδόνες μέχρι την Τρανσυλβανία, αμπελουργούς στους πρόποδες των Καρπαθίων, στην περιοχή του περίφημου γλυκού οίνου Τοκάι, τα καραβάνια και οι Έλληνες πραγματευτάδες που έφερναν τα ελληνικά προϊόντα και τα μακεδονίτικα κρασιά ως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Ευρωπαϊκού βορρά, καθιστώντας τα ελληνικά τη γλώσσα εμπορίου των Βαλκανίων[...] [www.newwinesofgreece.com]