Γράμματα σ'ένα νέο στοχαστή - Αξελός, Κώστας Μιλτ., 1924-2010 (Εξάντας, 1997)
Ξεκινώντας από το κέντρο της ολόκληρης σχέσης «άνθρωπος-κόσμος» ξετυλίγονται διάφορα ερωτήματα, αδιάρρηκτα συνδεδεμένα. Είμαστε στον κόσμο; Πού έγκειται το αίνιγμα αυτού που συνήθως θεωρείται η πιο στέρεη βάση, του αισθητού και του συγκεκριμένου; Πώς ενώνονται και διαφοροποιούνται το αδιαφανές και το διαφανές; Η φιλία που δεν είναι μόνο μια ατομική υπόθεση και η πολιτική που δεν είναι ποτέ ολικά παραδεκτή μένουν πάντα μετέωρες. Η μελέτη αυτών των προβλημάτων - η επεξεργασία τους και η διευκρίνισή τους - είναι ταυτόχρονα ενιαία και πολλαπλή. Και ακόμα και αν δεν υπάρχει μια τελευταία λέξη που να κλείνει κάθε συζήτηση, η αναδρομική και προδρομική σκέψη που διατρέχει αυτά τα «Γράμματα» μπορεί να προσφέρει έναν προσανατολισμό.