Τεχνητή νοημοσύνη - Βλαχάβας, Ιωάννης Π. 1958- (Β. Γκιούρδας, 2006)
Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο τομέας της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με τη σχεδίαση ευφυών υπολογιστικών συστημάτων, δηλαδή συστημάτων που επιδεικνύουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη νοημοσύνη στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Το βιβλίο καλύπτει την Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλη την ιστορική της εξέλιξη, ξεκινώντας με προσεγγίσεις που βασίζονται στη συστηματική καταγραφή και κωδικοποίηση της ανθρώπινης ευφυΐας, περιγράφοντας μοντελοποίηση προβλημάτων, μεθόδους αναπαράστασης γνώσης για αυτά και αλγορίθμους αναζήτησης λύσεών τους. Στη συνέχεια εμβαθύνει σε τομείς όπως τα συστήματα γνώσης, την επίλυση περιορισμών, το σχεδιασμό ενεργειών, τη μηχανική μάθηση, τους γενετικούς αλγόριθμους, την ασαφή λογική και τα νευρωνικά δίκτυα. Τέλος, δεν παραλείπει να επεκταθεί σε πιο σύνθετες εφαρμογές, όπως τους ευφυείς πράκτορες και το σημασιολογικό ιστό. Πρωταρχικός σκοπός του βιβλίου ήταν να αποτελέσει ένα διδακτικό σύγγραμμα για τη διδασκαλία ενός μαθήματος στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Από την πρώτη έκδοση, πράγματι έτυχε ευρείας αποδοχής από το σύνολο σχεδόν των Τμημάτων Πληροφορικής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός το οποίο συνεχίστηκε και στις επόμενες δύο εκδόσεις. Η παρούσα τέταρτη έκδοση επικαιροποιεί εκτενώς την ύλη του βιβλίου συμπεριλαμβάνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιερώθηκαν στην πορεία του χρόνου από την προηγούμενη έκδοση, αλλά και μεταφέροντας on-line στοιχεία μικρότερης απήχησης, ώστε να κρατηθεί το μέγεθος του σε λογικό επίπεδο. Η ύλη καλύπτει εκτενώς τόσο την συμβολική όσο και την υπολογιστική τεχνητή νοημοσύνη και δεν παραλείπει να συμπεριλάβει και νέα θέματα μεγάλου ερευνητικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, κάνοντας το βιβλίο κατάλληλο για χρήση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα. Το βιβλίο υποστηρίζεται διαδικτυακά στη νέα διεύθυνση aibook.gr με διαφάνειες, ασκήσεις και ερωτήσεις σε κάθε κεφάλαιο, τα παραρτήματα της προηγούμενης έκδοσης, γλωσσάριο ορολογίας, αλγορίθμους και παραδείγματα εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, συνδέσμους σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο σχετικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη, κτλ.